ZAKAJ PYTHON?

Python je tako rekoč vsestranski jezik, saj je uporabljen na mnogih področjih. Trenutno ga lahko uporabljamo za machin learning, ustvarjanje iger, zaznavanje obrazov, umetnost, izdelavo spletnih strani in splošno izdelavo algoritmov. Prav tako je pogosto rečeno, da je začetnikom prijazen, zaradi enostavne sintakse, ki jo uporablja.

 

HELLO WORLD!

Prvi korak ki ga bomo naredili proti izobrazbi v Pythonu bo enostaven program, ki nam bo izpisal ”HELLO WORLD!” To bomo dosegli z ukazom print(), ki je uporabljen za izpis teksta v terminal. Želen tekst bomo ustavili v oklepaj.

print (“HELLO WORLD!”)

SPREMENLJIVKE

Spremenljivke so način shranjevanja podatkov. Te podatke delimo na string/tekst, intiger/cele številke in bool, ki shranjuje vrednost, ki je lahko enaka true/drži ali false/ne drži. Poznamo tudi drugge oblike podatkov, a jih tu ne bomo obravnavali.

Spremenljivke so deklarirane tako, da najprej napišemo ime sp+emenljivke, nato pa še njeno vrednost. V primerjavi z ostalimi programskimi jeziki, ni potrebno dodatno specificirati podatkovnega tipa.

ševilka = 69

decimalna_številka = 3.1415

beseda = “Rad kolesarim”

imaš_rad_kodiranje = true